Pigmentstoornissen

weinig pigment in de huid aanwezig is.  Wanneer er sprake is van te veel pigment in de huid wordt er gesproken over hyperpigmentatie. Te weinig pigment in de huid wordt hypopigmentatie genoemd.

Veel voorkomende pigmentstoornissen in de huidtherapeutische praktijk zijn:

Ouderdomsvlekken

Een ouderdomsvlek, ook wel lentigo genoemd is een veelvoorkomende, goedaardige bruine verkleuring van de huid en treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Deze ouderdomsvlekken komen doorgaans voor in het gelaat of op de handruggen.

De huidtherapeut kan afhankelijk van de pigmentvlekken, de volgende behandelingen toepassen:

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken.  Een zwangerschapsmasker komt met name voor op het voorhoofd, wangen, neus, bovenlip en de kaakranden. Het is een onschuldige huidaandoening die vaak na de bevalling, het staken van de pil of andere hormoonmedicatie, spontaan weer verdwijnt. Als een vrouw eerder een melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik en zonlicht opnieuw terugkomt.

Afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid zijn er een aantal behandelmogelijkheden die de huidtherapeut kan toepassen:

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie is een rode of donkere verkleuring dat ontstaat na een ontsteking, zoals acne en eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van post inflammatoire hyperpigmentaties. De verkleuringen verdwijnen meestal na een lange periode vanzelf.

Het is niet noodzakelijk om dit te laten behandelen, maar de huidtherapeut kan storende pigmentvlekken behandelen en het herstelproces ondersteunen.

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige huidaandoening, door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Dit veroorzaakt vaak melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes van de huid. Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen, maar heeft vaak een voorkeur voor het gezicht, handen en schaamstreek. De melkwitte vlekken kunnen als cosmetisch storend ervaren worden en door het ontbreken van pigment, snel verbranden.

Voor sommigen kan camouflagetherapie een uitkomst zijn, door de melkwitte vlekken minder opvallend te maken. De huidtherapeut kan door middel van camouflagetherapie ondersteuning geven.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op