Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is er sprake van een plaatselijke ophoping van vocht, dat kan ontstaan door een beschadiging van het lymfestelsel of door een aangeboren afwijking.  Het lymfestelsel bestaat uit een netwerk van lymfeknopen, lymfevaten en lymfevaatjes dat door ons lichaam loopt. Het netwerk zorgt ervoor dat vocht in het lichaam kan afvoeren en wordt opgenomen door de bloedbaan en uiteindelijk uitgescheiden kan worden.

Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken kan het vocht niet of gedeeltelijk worden afgevoerd. Het gevolg van een niet goed functionerend lymfestelsel is dat het vocht zich ophoopt en er zwellingen worden veroorzaakt.

(Nazorg) kanker

Een veel voorkomende oorzaak van lymfeoedeem is het gevolg van kanker. Een operatie waarbij naast het verwijderen van de tumor ook lymfeklieren worden weggenomen, bestraling en chemotherapie kunnen voor beschadiging van het lymfeweefsel zorgen (Bijvoorbeeld bij de behandeling van borstkanker). Door de beschadiging kan er een ophoping van vocht ontstaan in het desbetreffende gebied. Dit hoeft niet altijd direct na de behandeling te ontstaan. De ingrepen zorgen voor een verstoring in het lymfestelsel. Zolang het lymfestelsel de afvoer van het vocht aan kan, ontstaat er geen zwelling. Echter kan een ophoping van vocht ook jaren later nog optreden.

Door de behandelingen van kanker kunnen er littekens ontstaan. De mate van de littekens is afhankelijk van het behandelde gebied. Deze littekens kunnen zorgen voor klachten.

De huidtherapeut kan in het nazorg-traject veel betekenen. Er zijn verschillende behandelmethoden die uitgevoerd kunnen worden. De behandelmethoden zijn voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van lymfoedeem en het verbeteren van littekens. Complexe Decongestieve Therapie(CDT) is de verzamelnaam van deze behandelmethoden.

 

 

 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op