Schimmelnagels

Een schimmelnagel (onychomycosis) is een algemene naam voor een infectie van een of meerdere nagels met een schimmel of gist. Het is een veel voorkomende klacht, die vaak lastig te behandelen is. De geïnfecteerde nagel wordt dikker en krijgt een gele, witte, zwarte of groene kleur. De nagel breekt makkelijk en komt soms los van het nagelbed. Vaak is een schimmelnagel pijnloos, tenzij de nagel los komt te zitten wat voor pijn en loopklachten kan zorgen.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor schimmelnagels. Een antischimmel nagellak is de meest voorkomende behandeling. Ook worden er veel recepten met antischimmel medicatie voorgeschreven. Bij de Phoenix Aesthetic Clinics behandelen we schimmelnagels met de Nordlyse Ellipse Nd:YAG laser. Deze laser verhit door middel van zijn pulsen de nagelplaat zodat de schimmel gedood wordt. U voelt een licht tot matige warmte. De behandeling is niet pijnlijk. 

De behandeling is gericht op het tijdelijk verwijderen van de schimmelnagel. Het is geen genezingsbehandeling dat permanent een verwijdering van de schimmel beloofd. De schimmelnagel kan ontstaan zijn door gezondheidsproblemen, beschadiging van de nagel of omgevingsfactoren en dus opnieuw besmet worden. Als u de leefstijltips opvolgt, maakt u de kans kleiner op een herbesmetting.

 

Voor de behandeling

 • Het wordt aangeraden de nagel die geïnfecteerd is bovenop de nagelplaat te vijlen voor de behandeling met een vijl of puimsteen of dit door een pedicure te laten doen. Hierdoor is de nagel minder dik en kan de laser dieper tot de nagel doordringen.
 • Knip de nagels regelmatig kort. 
 • De nagel moet schoon zijn en eventuele nagellak moet verwijderd worden voor de behandeling.
 • Neem naar uw afspraak schone sokken mee om deze na de behandeling aan te trekken.

 

Na de behandeling 

Na de behandeling kan er mogelijk een lichte tinteling in de nagels voelbaar zijn. Verder heeft u geen last van de behandeling en kunt u uw dagelijkse bezigheden direct oppakken. Gemiddeld zijn 4-5 behandelingen nodig, met een interval van 3 weken. Na de behandelingen hebben de nagels ongeveer 6 maanden de tijd nodig om uit te groeien en gezond terug te komen.

 

Algemene leefstijl tips

Naast de laserbehandelingen bij Phoenix Aesthetic Clinics wordt het sterk aangeraden de volgende tips thuis op te volgen:

 • Gebruik een antischimmel nagellak. Bijvoorbeeld van DAKTARIN®. Deze brengt u elke dag aan op de aangedane nagels.
 • Maak elke dag gebruik van een antischimmel poeder. Bijvoorbeeld van Mycosan. Deze poeder kunt u in uw sokken en schoenen strooien om de schimmels te bestrijden.
 • Was uw voeten liever niet met zeep. Is dit toch nodig, spoel het dan goed af met water zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Droog uw tenen goed af, ook tussen de tenen.
 • Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken en draag schoenen die niet te strak zitten.
 • Was de sokken op 60 graden.
 • Draag slippers waar veel mensen op blote voeten lopen zoals douches en zwembaden.

 

Benieuwd geworden naar een schimmelnagel behandeling? Bekijk onze prijzen en plan vandaag nog een afspraak! 

Neem vrijblijvend contact met ons op