Therapeutische Elastische Kousen

Bij Phoenix Aesthetic Clinics kunt u zowel therapeutische elastische arm – als beenkousen laten aanmeten. Via uw huisarts of specialist krijgt u hiervoor een verwijsbrief.

Een therapeutische elastische kous geeft van buitenaf druk op het been of arm, bloedvaten en lymfvaten. De kleppen van de venen kunnen zich weer sluiten zodat de afvoer beter werkt. Ook zorgt het ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het behandelgebied. 

Wat zijn de indicaties voor een therapeutische elastische kous?
  • Lymfoedeem (abnormale ophoping lymfvocht in lichaamsdeel)
  • Chronische veneuze insufficiëntie (te kort schieten veneuze systeem)
  • Diep veneuze trombose (bloedstolsel in venen)
  • Erytrocyanose (roodpaarse huidverkleuring)
  • Veneuze malformatie (foutje in aanleg venen)
  • Lipoedeem (stoornis in de aanmaak van vetweefsel)
  • Varices (spataderen)

Therapeutische elastische kousen worden ook aangemeten ter preventie van lymfoedeem bij zwangerschap en staande beroepen. 

Het type kous hangt af van de medische indicatie. Er wordt samen met de huidtherapeut gekeken welke therapeutische elastische kous het beste bij u past. In het geval van oedeem kan er pas een kous aangemeten worden als er geen zwelling meer aanwezig is. 

Wat houdt het aanmeten van therapeutische elastische kousen in?

Voor het aanmeten van een therapeutische elastische kous heeft u eerst een intake met de huidtherapeut. Vervolgens wordt er een huidtherapeutisch onderzoek uitgevoerd en worden de omvangsmaten van het arm en/of been opgemeten. Samen wordt er gekeken naar de therapeutische elastische kous welke het beste bij u past. Aan het einde van de behandeling volgt een thuisverzorgingsadvies.

De therapeutische elastische kousen worden door de huidtherapeut besteld bij de leverancier. Zodra de therapeutisch elastische kousen geleverd zijn volgt er een tweede bezoek. Tijdens deze afspraak zullen aan –en uittrekinstructies, wasvoorschriften en het onderhoud van de kousen aanbod komen.

Vergoeding en verwijzing

Voor de vergoeding van therapeutische elastische kousen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Houdt u wel rekening met het eventueel openstaand (verplicht) eigen risico.

Voor het aanmeten van de kousen moet u naar onze praktijk komen.

Neem vrijblijvend contact met ons op