Oedeemtherapie

Bij oedeem is er sprake van een plaatselijke zwelling van de huid. Vaak geeft dit klachten als een zwaar gevoel in de armen of benen. Ook kan de huid gespannen en pijnlijk aanvoelen. De zwelling kan een zeurende en/ of stekende pijn en stijfheid in de gewrichten voorzaken. Bewegingen kunnen beperkt worden. De omvang en gewicht kunnen toenemen.

Hoe kan oedeem ontstaan?

Oedeem kan ontstaan door een verminderde of beschadigde werking van het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit een netwerk van lymfeknopen en lymfevaten. Ze maken deel uit van ons lichamelijke afweersysteem. De lymfevaten verzamelen vocht dat zich in de cellen tussen onze organen bevind. Via de lymfevaten wordt dit vocht vervoerd naar de lymfeknopen(klieren). Deze klieren bevinden zich vooral in de liezen, oksels en hals. De klieren hebben als functie het weefselvocht te filteren en te reinigen. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, kan het weefselvocht niet of gedeeltelijk worden afgevoerd. Het gevolg van een niet goed functionerend lymfestel is dat het vocht zich ophoopt en er zwellingen worden veroorzaakt, ook wel lymfoedeem genoemd.

De behandeling

Het doel van een oedeembehandeling is dat de zwelling en de klachten die ermee gepaard gaan te verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

Oedeemtherapie bij Phoenix Aesthetic Clinics bestaat uit:

  • Manuele lymfedrainage
  • Lymftape
  • Compressietherapie (zwachtelen, therapeutische elastische kousen)
  • Huidverzorgingsadviezen
  • Adviezen voor zelfmanagement

Tijdens een intake wordt er samen met de huidtherapeut van Phoenix Aesthetic Clinics gekeken naar het probleem.  Aan de hand van de intake zal een passend advies en behandelplan worden opgesteld. 

Plan een afspraak

Neem vrijblijvend contact met ons op